“Sigortacılıkta 30.yıl..“

Bizi arayın:

phone

+90 212 251 81 31

email:

phone

info@diyalogsigorta.com

Hasar ve Müşterek Hususlar

HASAR:

Her sigorta poliçesinden hasar talebinde bulunulabilir. Aslında hasar taleplerinin karşılanması sigortanın topluma olan başlıca hizmetini teşkil eder. Sigorta şirketleri hasar taleplerinin derhal karşılandığı yolunda bir intiba yaratmak isterler, çünkü sigorta şirketleri için bundan daha iyi bir reklam olamaz.

Bütün sözleşmelerde olduğu gibi sigorta sözleşmesinde de tarafların iyi niyetle hareket etmeleri gereklidir. Hasar konusunda da iyi niyet temel prensiplerden olup bu husus hem genel şartlar, hem de Türk Ticaret Kanunu’nda hükümlendirilmiş olup ilgili kanunun l293. maddesi “Sigorta ettiren kimse zararı önlemeye, azaltmaya ve hafifletmeye yarayacak tedbirleri almakla mükelleftir“ hükmünü getirmiştir. Yine sigorta genel şartlarında da sigortalı bir hasar vukuunda, sigortalı değilmişcesine gerekli kurtarma ve korunma tedbirlerini almak ve bu maksatla sigortacı tarafından verilen talimata elinden geldiğince uymak hükümleri yer almaktadır.

Hasar işlemleri tümü itibariyle şirketlerin hasar servislerinde başlayan ve sonuçlandırılan işlemlerdir. Hasar taliplerinin görüşülmesi ve tediyesi konusunda muhtelif branşlar itibariyle muayyen bir benzerlik mevcuttur. Ancak unutmamak gerekir ki her konu geniş bir sigorta bilgisi ve pratik hukuk bilgisine sahip olmayı gerektirir. Eğer hasar görüşmelerini yürüten kimse becerikli ve halden anlayan biri değilse iyi niyetli bir sigortalıyı bir düşman haline getirerek sigorta şirketinin menfaatlerini ciddi şekilde zedeleyebilir.

Hasarın poliçe teminatı dışında kalması sebebiyle red edilmesi gerekiyorsa bile HAYIR demenin daima birden fazla yolu vardır. Hasarın ödenmemesinin sebepleri daima sigortalıya izah edilmelidir. Unutmamak gerekir ki karşıdaki sigortacılıktan uzak ve konuları rahatlıkla anlayabilecek bilgi ve tecrübeden yoksundur. İşte bu safhada onunla konuşan kimsenin becerikliliği, misaller vererek hasarın poliçe teminatı dışında kalan bir tehlikeden meydana geldiği anlatılabilir. Bu durumlarda sigortalıyı en ziyade tatmin edecek husus sigortacının hareketlerindeki samimiyet ve varsa ortaya konabilecek vesikalardır.

Branşlarla ilgili detaya girmezden önce tüm branşlarda müşterek olan bazı hususlardan bahsetmek faydalı olacaktır.

MÜŞTEREK HUSUSLAR:

Tüm branşlarda herhangi bir hasar halinde sigortalımız veya acentamız kanalıyla en geç 5 gün içinde şirketinizin hasar ihbar servisine hasar ihbarının yapılması ve verilen dosya numarasının not edilmesi gerekir. İhbar halinde istenecek bilgiler şunlardır:
– Poliçe numarası
– Hasar tarihi
– Tahmini hasar miktarı
– Araç hasarlarında aracın mutlaka bir servise çekilmiş olması ve servisin adres ve telefon numaraları mutlaka verilmesi
– Sigortalının telefonun verilmesi
Bu bilgiler ihbar anında verilmesi gereken bilgiler olup işin birinci aşamasıdır.

İkinci aşama ise işin takip edilmesi ve tüm branşlarla ilgili istenen bilgi ve belgelerin (evrakların) en kısa sürede ekspere veya şirketiniz hasar servisine ulaştırılmasıdır (bu evrakların neler olduğu branşlarla ilgili açıklamalarda belirtilecektir). Unutmamak gerekir ki hasarın kısa sürede ödenmesi kadar hiçbirşey sigortalıda müsbet intiba uyandırmaz.